COPD fysiotherapie Paans

Fysiotherapie bij COPD

Bij fysiotherapie Paans is Tim gespecialiseerd in COPD en andere longaandoeningen. Hij is hiervoor aangesloten bij het Chronisch ZorgNet.

De belangrijkste taak van de fysiotherapeut is het in kaart brengen van de fysieke beperkingen die het gevolg zijn van COPD. De behandeldoelen binnen de fysiotherapie worden gericht op fysieke activiteit, fysieke capaciteit en ademspierfunctie verbeteren of optimaliseren. Naast de beperking als gevolg van de aangetaste longen, zijn ook de lichamelijke en psychische gevolgen, zoals angst, benauwdheid en omgaan met de ziekte, belangrijk om mee te nemen. Door de veelal langdurige behandelrelatie tussen patiënt en therapeut kan daarnaast bij uitstek aandacht worden besteed aan leefstijlverandering. Alle Chronisch ZorgNet therapeuten hebben hier gedegen kennis over.

Wat is COPD en wat zijn de gevolgen hiervan?

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een progressieve longziekte die ademhalingsproblemen en benauwdheid veroorzaakt. De behandeldoelen binnen de fysiotherapie zijn gericht op fysieke activiteit, fysieke capaciteit en het verbeteren van de ademspierfunctie. Naast bovengenoemde zijn ook de overige gevolgen, zoals angst, benauwdheid en omgaan met de ziekte, belangrijk om rekening mee te houden. Deze klachten kunnen het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Denk daarbij aan vermoeidheid, verminderde inspanningsmogelijkheden en problemen met het uitvoeren van dagelijkse handelingen.

Welke soorten COPD zijn er?

COPD is een verzamelnaam voor twee hoofdsoorten. De eerste heet ‘chronische bronchitis’. Bij deze variant is er een ontsteking en/of infectie, waardoor overtollig slijm wordt aangemaakt. Hierdoor wordt de luchtstroom in en uit de longen beperkt. Dit leidt tot overmatig hoesten en moeite met ademhalen. De tweede variant heet ‘longemfyseem’. Dit is een chronische aandoening waarbij de longblaasjes verloren gaan. De longblaasjes zijn nodig om zuurstof op te nemen. Bij een vermindering kan het lichaam minder zuurstof opnemen. Dit zorgt voor onder andere kortademigheid en benauwdheid.

Wat is de oorzaak van COPD?

Roken is de grootste veroorzaker van het chronisch ontstekingsproces in de longen en is verantwoordelijk voor 40-60% van COPD-ontwikkeling. Daarnaast kunnen ook andere oorzaken dit ontstekingsproces veroorzaken, zoals luchtvervuiling (op het werk, binnen- en buitenshuis) en genetische factoren. Ook is erfelijkheid een factor met invloed. In totaal hebben in Nederland ongeveer 600.000 mensen COPD.

Welke longpatiënten komen er in aanmerking voor beweegtherapie bij ons?

Naast COPD-patiënten helpen wij ook andere longpatiënten. De patiëntgroep met longziektes is zeer divers en met elk een andere oorzaak en/of beloop. Verschillende longaandoeningen kunnen fysiotherapeutisch behandeld worden door onze gespecialiseerde longfysiotherapeuten die aangesloten zijn bij het Chronisch ZorgNet. De meest voorkomende medisch diagnose is COPD. Echter zijn astma, interstitiële of restrictieve longpatiënten ook veelvoorkomend voor de beweegtherapie.

Wist u dat COPD dodelijk is?

Momenteel is COPD de vijfde meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Jaarlijks komen er ruim 10.000 mensen met chronische bronchitis en 27.000 mensen met longemfyseem bij. Ruim één derde (37%) van de patiënten met COPD is deels of volledig arbeidsongeschikt. Daarnaast lopen deze patiënten een verhoogd risico op ziekenhuisopnames en heropnames ten gevolge van longaanvallen. Meer dan 50% van de patiënten met COPD wordt binnen één jaar na ontslag weer opgenomen.