Schouderklachten

Heeft u last van schouderklachten en beperken deze uw dagelijkse activiteiten? Dan bent u bij Fysiotherapie Paans aan het juiste adres. Schouderklachten kunnen erg vervelend zijn en het is belangrijk om deze op de juiste manier te behandelen. Het is van groot belang om te blijven bewegen om te voorkomen dat de klachten verergeren. Oefentherapie kan daarbij de uitkomst bieden. Lees hieronder verder hoe wij u hierbij kunnen ondersteunen!

Hoe kan Fysiotherapie Paans helpen bij uw schouderklachten?

De schouder is een ingewikkeld gewricht die we dagelijks gebruiken waardoor die snel overbelast kan raken. We beginnen met een intakegesprek wanneer u een afspraak maakt bij Fysiotherapie Paans voor uw schouderklachten. Daarna doen we uitgebreid onderzoek in combinatie met een echografie. Op basis hiervan stellen we een persoonlijk behandelplan op, waarin oefentherapie een belangrijke rol zal spelen.

Onze ervaren fysiotherapeut Jacco Paans heeft zich sinds enkele jaren volledig gericht gespecialiseerd in het behandelen van schouderklachten. Na het volgen van een opleiding voor echografie en verschillende cursussen op het gebied van schouderklachten, is Jacco altijd op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten en blijft hij zich voortdurend ontwikkelen door het bijwonen van congressen en het volgen van cursussen. U kunt er dus altijd van uitgaan dat u in goede handen bent!

Waarom een oefenprogramma in plaats van een operatie?

Een operatie ondergaan is vaak erg zwaar voor uw lichaam. Daarnaast duurt de revalidatie na een operatie vaak tussen de 3 en 9 maanden, waarbij er heel veel oefeningen moeten worden uitgevoerd. Uit onderzoek blijkt dat een goed oefenprogramma net zo effectief is als een operatie bij de meeste problemen van de schouder. Dit geldt voor onder andere het voor slijmbeursaandoeningen en peesaandoeningen die onder het subacromiaal impingement syndroom vallen. Daarnaast is dit ook het geval voor gedeeltelijke en volledige scheuren.

Bij Fysiotherapie Paans hebben we verschillende soorten oefenprogramma’s beschikbaar, afgestemd op uw specifieke klachten en behoeften. Dankzij deze individueel afgestemde oefenprogramma’s kunt u zonder een operatie uw schouderklachten verhelpen.

Hoe werkt een oefenprogramma?

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is oefentherapie. Een gemiddeld Rotator Cuff-gerelateerd oefenprogramma tegen schouderpijn duurt 12 weken, maar de duur van het programma verschilt per persoon. Het is essentieel voor een goed herstel dat u na het voltooien van het programma de oefeningen blijft uitvoeren. Het kan enige tijd duren voordat de oefeningen effect hebben, dus het is belangrijk om geduldig te zijn en consequent te blijven oefenen. In de meeste gevallen reageren patiënten goed op een goed geconstrueerd oefenprogramma.

Mocht u moeite hebben met het omgaan van de pijn tijdens het programma, dan zijn er aanvullende behandelingen mogelijk. Hieronder valt de inzet van medicatie of bepaalde injecties die u helpen met het onder controle houden van de pijn. Aangezien er enkele risico’s zijn aan het gebruik van deze aanvullende behandelingen, zorgen wij er altijd voor dat uw fysiotherapeut deze goed met u bespreekt en in de gaten houdt.

Wat zijn de meest voorkomende schouderklachten?

SAPS, frozen shoulder en schouderinstabiliteit zijn drie van de meest voorkomende schouderklachten. Bij volwassenen is het subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) een van de meest voorkomende oorzaken van schouderpijn. Het kenmerkt zich door pijn bij het heffen van de arm, die later ook in rust voelbaar is. De stijve schouder, ook wel bekend als de bevroren schouder (frozen shoulder), ontstaat wanneer de schouder helemaal vast kan komen te zitten en bewegen van de arm veel pijn doet. Bij schouderinstabiliteit blijft de kop van de bovenarm niet goed in de kom zitten, wat kan leiden tot een schouder die gedeeltelijk of helemaal uit de kom schiet. Bij Fysiotherapie Paans zijn we ook gespecialiseerd in het verminderen van deze veelvoorkomende klachten.

Preventie van schouderklachten

Schouderklachten zijn een veelvoorkomend probleem en kunnen voor veel ongemak en pijn zorgen. Gelukkig zijn er verschillende preventieve maatregelen die u kunt nemen om de kans op schouderklachten te verkleinen. Op deze pagina vertellen wij u alles over de preventie van schouderklachten.